Broodjeaap.nl
       
           
      Home  -   Contact  -   Favorieten  -   Links  -   Anekdotes.net  -   Da-vinci-code.nl  -   Feit-of-fabel.nl  -   Webliefde.nl  -   Zuinig-met-energie.nl



Het verhaal achter de kerstboom
Kerstboom Miljoenen mensen versieren in december hun huis. Het pronkstuk van die versieringen staat midden in de kamer: de kerstboom. Waar komt de traditie vandaan om met kerst een groenblijvende naaldboom in huis te halen?

Wat precies de oorsprong is van het gebruik om midden in de winter een boom in huis te halen, is niet bekend. De oude Egyptenaren en de Romeinen deden het ook al. En ook de Germanen gebruikten het in huis halen van een boom om de terugkeer van het licht te vieren. De bomen symboliseerden het leven en de hoop op de komst van de lente.

Kerstboom Toen het christendom zijn intrede deed, werden veel oude, 'heidense' rituelen door de kerk overgenomen. Rond het Germaanse midwinterfeest werd een christelijk feest bedacht. Dat feest werd niet kerstmis, waarbij de geboorte van Jezus wordt gevierd. Kerstmis stond eeuwenlang in de schaduw van een feestdag die belangrijker werd geacht: Paradijsdag. Op 24 december werd gevierd dat God Adam en Eva heeft geschapen.

Een belangrijk onderdeel van Paradijsdag was het Paradijsspel. Dit was een toneelstuk waarbij de schepping werd nagespeeld, inclusief het eten van de appel uit de boom der kennis. Maar waar vind je midden in de winter een boom die er een beetje leuk groen uitziet? Prcies: de denneboom. Om aan te geven dat het niet zomaar een boom was, werden er appeltjes in gehangen, waar Eva van kon eten.

In de loop der eeuwen won kerstmis aan belang en raakte paradijsdag in de vergetelheid. Volgens de geruchten omdat de toneelspelen van een naakte Adam en een naakte Eva leidden tot immoreel gedrag. Evengoed: het gebruik om met kerstmis een denneboom in huis te zetten is altijd gebleven. Sterker nog: in Duitsland doen ze er vaak nog steeds appels in.

< < < Terug < < <



© Copyright Broodjeaap.nl